Semestertripp

Semestertripp

Sitter på E20 mitt i Sverige på väg till Stockholm. Vi har hunnit en bra bit in i vår semestertripp och jag är extremt leds på diverse ”får jag…”-frågor som just nu haglar över oss från baksätet, men annars känner jag mig priviligierad och glad!

Jag har lärt mig några saker på denna resa:
-Norge är awesome när det gäller att bada, sola och träna i naturen.
-I Lysekil är det härlig snorkling.
-I Trollhättan finns en superfin Pingstkyrka med en väldans trevlig pastor (med fam)
-Skara sommarlands nya attraktion ”Big drop” ger SJUKT mycket adrenalinpåslag!

I tränings och matväg blir det lite hipp som happ, men så kan det också få vara. Diverse motionsformer som jag nämnde i förra inlägget har det blivit, men också något svettigare än så, och om du har slut på ideer för vad man kan träna sig svettig på i sommar kanske du får någon ide här?!?

Löpning: Om man har möjlighet, är det riktigt roligt att löpa på sommaren. Är man hemma har man ofta sin ”runda”, lägg ner lite möda på att ha något bra i lurarna så kommer du tycka ännu bättre om löpningen. Är man på vift är det riktigt kul att få en uppfattning av nya städer och dess omgivningar. Måste bara passa på att tacka Jörgen och
Britta för deras härliga sällskap och guidning i löparspåret i Trollhättan. TIPS: för dig som har svårt att motivera dig. Lyssna på något du gillar i bok/predikan/sommarpratare-väg så blir rundan en belöning att också få lyssna på det du längtat efter.

TABATA: Ett extremt effektivt pass! Använd en app (jag har Tabata Pro men det går säkert att hitta andra) det som är bra med den är att man kan ha musik på Spotify som höjs när man ska köra och sänks när man ska vila så slipper man titta på skärmen hela tiden.

Ställ in antal Tabatas & Cycles – 20 sekunders work och 10 sekunders rest är 1 Cycles och det gör man alltså 8ggr = 1 Tabatas
Hela grejen med detta är att jobba 100 procent när det är work och vila helt på Rest.

Man kan göra 8 av samma övning eller varva två övningar… Ex 8 x upphopp eller 1 x upphopp, 1 x utfall, 1 x upphopp, osv till 8.

Det pass jag har kört i sommar har sett ut så här:
2x uppvärmningslåtar ca 8 min (jogga, knälyft, gunga sida/sida, skidåkarestakning osv – rörelser som engagerar hela kroppen, rörelser som får höft- och axellederna att användas åt olika håll och rörelser som värmer upp rygg/mage)

Sen har jag kört TABATAOMGÅNG nr 1 med varannan Cycle upphopp (alternativt Burpee) och varannan utfall (alternativt utfallshopp varannat ben).

Sen har jag kört en TABATAOMGÅNG nr 2 med varannan Cycle springa, varannan armhävningar.

Efter det har jag lagt in en låt ryggstyrka med olika rygglyft, benlyft och kombinationer diagonalt ben och armar – allt liggandes på mage.

Sen ökar pulsen igen med ytterligare två Tabataomgångar: nr 3, rulla bak på marken, snabbt upp slå 8 slag framåt vä/hö varvat med ligg ner på magen upp till en snabb ninjaposition (ena benet lite snett framför det andra, sjunk ner djupt) åsså direkt ner på mage igen.

TABATAOMGÅNG nr 4: mountainclimber varvat med axelpressar.

Som avslutning av passet har jag kört en balanslåt ca 4 min, en magstyrkelåt ca 4 min och tillslut en härlig stretch under bar himmel.

Passet jag kört är alltså en blandning av lite allt möjligt, man kan komponera det hur man vill. Som tabataövningar är det toppen att använda sånt som engagerar så stor dela av kroppens muskler som möjligt – hjärtat ska picka på ordentligt! Varför inte testa en löprunda med tabatainslag – kanske ett sätt att variera och utveckla löpningen? har du aldrig kört Tabata förut kan det vara bra att börja med en eller två Tabatas så att man kommer in i det.

Är du intresserad av tips till övningar så hör gärna av er – jag har en uppsjö 🙂

CIRKELTRÄNING: använd gärna tabataklockan och ställ in den på 30 sek work, 10 sek rest (Man kan ha andra tider men jag föredrar 30/10). Bestäm X antal övningar och gör i ordning för det. Jag använder konceptet som min kära kollega Ann-Helen på Strand Fysiocenter (gymmet jag jobbat på) använder.

Ta ut 4 benövningar, ex burpee, utfall, baksida lår, tåhävningar. Gör 4 omgångar av samma övning, sen byt direkt till nästa. När man gjort färdigt kan man dricka lite och peppa för nästa muskelgrupp.

Ta ut 4 armar/axlar/bröst-övningar, ex armhävningar, tricepsdips, bicepscurls, axelpress. Kör 4×4, sen paus inför sista.

Ta ut 4 rygg/mage-övningar, ex roddar, sidocrunch, rygglyft, plankan.

Tanken är att det ska vara riktigt tungt, så är övningen för lätt, lägg på mer vikt eller gör rörelsen tyngre genom att gå djupare/högre eller göra den snabbare.

Nu är vi strax framme vid hotellet som vi ska sova på i natt – längtar faktiskt till vanlig frukost och våra egna sängar, men ser också fram emot de sista dagarna på vår semester. Det är väl som livet oftast är: både och!

Tillsammans på vägen 🙂 /Frida

No Comments

Post A Comment