LEDARE PÅ LÄGER

Vad roligt att du är intresserad av att vara med som ledare på några av våra läger. Det är engagerade människor som du som gör våra läger möjliga!

På den här sidan läser du mer om drömmen för våra läger och vad vi förväntar oss av våra ledare. Läs hela sidan för att få en bra bild av vad som gäller.

Längst ner anmäler du intresse att vara med på ett specifikt läger. Vi kommer läsa din ansökan och ta ställning till den. Du är alltså inte garanterad en plats som ledare förrän vi har meddelat dig det. Med det sagt är vår självklara förhoppning att få välkomna dig som ledare!

VISION & VÄRDERINGAR

”EN FÖRVANDLAD IDROTTSVÄRLD”

 

Vi vill se idrottsvärlden förvandlad av Jesus genom en rörelse av lokala kyrkor som bygger relationer med ledare och atleter. I vår stora vision är läger en viktig del. Vi vill att våra läger ska få vara platser där vi utvecklas både fysiskt, mentalt och andligt, en plats där idrottare växer i sitt stora intresse och samtidigt får en trygg identitet och en stabil grund för livet. Tillsammans skapar vi framgångar som når längre än det sportsliga. Vår dröm är att våra läger ska vara årets bästa vecka för alla som är med, en vecka som ger oförglömliga minnen och sätter spår och riktning för livet. Tillsammans gör vi det möjligt. Tillsammans är vi More than sports!

För att detta ska bli på riktigt vill vi att alla ledare står bakom och lever ut vår vision och våra värderingar. Som ledare är du en ambassadör för Sport for Life.

Glädje – Vi vill att glädjen som finns i idrotten och som uppstår vid mötet med andra människor och Gud ska vara i centrum. Vi talar gott om, uppmuntrar och hjälper varandra att bli bättre. Tillsammans har vi roligt både på livets och idrottens arena.

Generositet – Vi vill osjälviskt och utan baktankar se till andras bästa och hjälpa varandra att utvecklas. Vi delar med oss av idéer och material och ger generöst till varandra av uppmuntran, tid, pengar och kunskap. Vi respekterar varandras olikheter och alla är välkomna som man är där man är i livet.

Teamwork – Vi tror på individen utan att vara individualistisk, ensam är inte stark. Vi tror livet är tänkt att delas med andra och inte levas som en ”one man show” eller tänkt att vara en plattform för ett få antal superstjärnor. Tillsammans är vi starka och kan lyfta varandra till nya höjder. Vi söker därför ständigt samarbeten med individer och organisationer som delar visionen och hjärtat om en förvandlad idrottsvärld.

Kvalitet – Vi är helhjärtade och passionerade i allt vi gör. Vi är alltid tacksamma men aldrig nöjda och strävar ständigt efter perfektion utan att tro att vi är perfekta. Vår självbild och identitet ligger inte i vad vi presterar utan i vilka vi är. Vi gör vårt bästa för varandra och i allt agerar på ett sätt som ärar Gud.

UPPDRAGET COACH

Ledarskap handlar om inflytande och som ledare på läger blir du en förebild för deltagarna. Därför vill vi att du lever ut våra värderingar och använder ditt inflytande för att göra gott. Grunden för vårt ledarskap är kärlek. Vi leder inte för vår egen skull utan med deltagarnas bästa för ögonen. På våra läger har vi olika roller och utöver att leva ut värderingarna gäller följande för dig som vill vara coach, det vill säga smågruppsledare som lever närmast deltagarna i ditt team under lägret.

Sammanfattningsvis kan man säga att uppdraget som coach främst består av tre grundstenar:

1. Led genom relationer

Du finns på lägret för deltagarnas skull med uppdraget att se dem, uppmuntra dem och hjälpa dem att utvecklas. Du har främst ansvar för deltagarna i ditt team. Lär dig deras namn och lev aktivt nära dem för att visa att du värderar dem och vill vara med dem. Du finns tillgänglig för deltagarna under hela lägret och sover i närheten av deltagarna i ditt team.

2. Led mot Jesus

Vi vill ge varje deltagare chansen att upptäcka den kristna tron, vem Jesus är, vad det kan få betyda för deras liv och hur de praktiskt kan applicera det. Respekten för människors olika tro och åsikter är stor och det är varje människas personliga val vad man vill tro. Det är inte ditt ansvar att få andra att tro men som coach kan du skapa förutsättningar och nyfikenhet på Jesus genom att leva ut och berätta om din tro. På så sätt kan du leda deltagarna i ditt team ett steg närmare Jesus. Med det uppdraget som grund vill vi att alla coacher har en personlig tro på Jesus och vill dela med sig av den.

3. Led teamet och Time Outen

Alla deltagare på lägret delas in i smågrupper, så kallade team. Som coach är du ledare för ett sådant team. Varje dag har vi en Time Out, en smågruppssamling där vi stannar upp och pratar om vad som är viktigt i idrotten och i resten av livet. Time Outen utgår från ett material som är förberett av Sport for Life, med övningar, text, bibelord och samtalsfrågor. Du som coach har ansvar för att planera och genomföra Time Outen utifrån materialet och leda samtalet.

Vad det inte är

Du behöver inte vara expert på någon sport för att vara coach på våra läger. På varje läger har vi instruktörer som är ansvariga för att hålla i träningspassen. De sköter utbildningen kring det idrottsliga. På träningspassen finns du istället nära deltagarna för att stötta och uppmuntra dem. Om du har kunskap om sporten får du gärna bidra med tips. Dessutom stöttar du instruktörerna med det de vill ha hjälp med för att underlätta träningen.

Du behöver heller inte vara expert på kristen tro. På Time Outen kan du luta dig mot det material som är framtaget och får du frågor svarar du så gott du kan. Vill du ta det vidare för att ge ett djupare svar kan du ta hjälp av andra ledare på lägret. Dela ditt vittnesbörd och din tro så kommer du långt. Du kommer inte behöva undervisa eller predika inför hela lägret, om du inte får en fråga om det och tackar ja.

Andra uppgifter

Vi värderar teamwork högt och som ledare hjälps vi åt med en del praktiska uppgifter för att få lägret att funka. Var beredd att hugga in med det du kan, men du behöver inte vara orolig för att få ett ansvar du inte klarar av. Om du vill vara med och bidra på andra sätt, t.ex. genom media, träningspass, lovsång, aktiviteter, teknik eller annat du är bra på får du jättegärna höra av dig.

TRYGGA LÄGER

Varje Sport for Life-läger ska vara en plats där alla känner sig trygga. Deltagare ska behandlas med kärlek och respekt, och föräldrar ska vara trygga med att lämna sina barn hos oss. Vår utgångspunkt är varje människas unika och okränkbara värde. Alla våra läger ska vara fria från alla former av diskriminering och övergrepp. Därför är vi noggranna när vi rekryterar och utbildar ledare. Vi vill säkerställa en så trygg miljö som möjligt och samtidigt vara väl förberedda om något skulle hända.

INTYG

För att vi ska kunna bedöma din lämplighet som trygg ledare behöver du lämna två intyg för att ha möjlighet att bli antagen som ledare:

1. Utdrag ur belastningsregistret

Du ska beställa utdraget som heter ”Arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg”. Det visar om personen har blivit dömd för mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån. Du beställer utdraget själv på Polisens hemsida (se knapp), får det hem på posten och ska sedan visa upp det för lägerchefen på lägret du vill vara med på. Ta ett foto på utdraget när du får hem det så du har en kopia.

Du ska visa upp originalet av utdraget direkt när du kommer till ledarsamlingen/ledardagen inför lägret. Vi kommer inte notera vad som står i utdraget utan endast datum för när det visades upp. Vad som står i utdraget är en del i bedömningen av din lämplighet som trygg ledare. Om du vet om att det står något i utdraget vill vi att du kontaktar lägerchefen så snart du har fått hem det så att vi kan ta med det i bedömningen.

2. Personlig referens

I din ansökan ska du ange en personlig referens, en person som känner dig som vi kan kontakta för att fråga om din lämplighet som ledare. Det ska helst vara en ledare till dig, gärna i din lokala kyrka. Om du har varit ledare på lägret tidigare kan du ange någon som är med i ledningsgruppen.

UTBILDNING

Innan lägret ska du gå vår digitala utbildning Trygga Läger, där vi undervisar om hur vi förebygger och motverkar alla former av övergrepp. Som ledare ska du gå den här utbildningen när du är ny och sedan minst vartannat år. Om du har gått kursen i Trygga Händer i ett annat sammanhang för mindre än två år sedan kan du tillgodoräkna dig den. Då behöver du visa upp kursintyg och meddela datum för kursen.

Länk till utbildningen kommer mailas ut till alla anmälda ledare i god tid. Då kommer även en länk till ett formulär med några korta frågor du ska svara på när du har gått utbildningen. Du ska fylla i formuläret innan ditt läger börjar för att få vara ledare.

Har du gått utbildningen? Klicka dig vidare här för att rapportera att du är klar.

SUMMER KICK OFF 2023

Inför sommarens läger och event har vi en digital kväll när vi samlar alla ledare för att svetsas samman och sätta riktning för sommaren. Vi är många som bygger detta tillsammans och den här kvällen får vi träffas. Under kvällen blir det presentation av Sport for Life, hur vi jobbar med våra läger och årets tema. Du får även chansen att träffa de andra ledarna på just ditt läger.

Vi vill att alla ledare prioriterar kvällen högt. Länk kommer mailas ut till alla anmälda ledare i god tid. Har du inte möjlighet att vara med behöver du meddela din lägerchef så får du tillgång så du kan titta på sändningen i efterhand.

2023 blir vår kick off den här kvällen, så tagga dina ledarpolare och boka in detta:

8 JUNI 2023
19:00 – 21:00

VAR MED

De här lägren kan du ansöka till just nu. Anmäl ditt intresse genom att klicka på knappen och fylla i formuläret. Vi ser fram emot att läsa din ansökan och förhoppningsvis möta dig på ett eller flera av våra läger!

CAMP HOVSLÄTT

IDROTT: Fotboll
DATUM: 19–21 juni 2023
PLATS: Jönköping

KONTAKT
Viktor Fransson
viktorfransson1@gmail.com
070-941 73 33

CAMP TOGETHER

IDROTT: Äventyr
DATUM: 9–11 juni 2023
PLATS: Torpshammar

KONTAKT
Elin Elg
elin@harnosand.pingst.se
073-048 44 93

GOLF CAMP

IDROTT: Golf
DATUM: 25–30 juni 2023
PLATS: Västerås & Surahammar

KONTAKT
John-Edvard Stenstrand
john@stenstrand.com
076-855 09 00

SURF n SKATE

IDROTT: Vågsurf eller Skateboard
DATUM: 29 juni–2 juli 2023
PLATS: Varberg

KONTAKT
David Lindeskär
david.lindeskar@uddevalla.pingst.se
070-199 47 32

ALL STAR WEEK

IDROTT: Fotboll eller Innebandy
DATUM: 30 juli–4 augusti 2023
PLATS: Jönköping

KONTAKT
Hannah Levander
hannah.levander@allstarmission.se
076-016 88 79

HOCKEY CAMP

IDROTT: Ishockey
DATUM: 6–11 augusti 2023
PLATS: Skillingaryd

KONTAKT
Kenneth Skoogh
kenneth.skoogh60@gmail.com
070-717 77 04

BEACH CAMP

IDROTT: Beachvolley
DATUM: 7–11 augusti 2023
PLATS: Öckerö

KONTAKT
Jonathan Boström
jonathan.bostrom@smyrna.se
070-229 48 03

VOLTIGE SUMMER CAMP

IDROTT: Voltige
DATUM: 9–11 augusti 2023
PLATS: Sala

KONTAKT
Erika Nilsson
Erika.nilsson@sala.pingst.se
076-005 18 30

kontakt

Har du några frågor? Tveka inte att kontakta oss så vill vi hjälpa dig vidare!

Johannes Eliasson

Lägeransvarig Sport for Life

Mail: johannes.eliasson@sportforlife.se
Mobil: 076-339 38 38