Hjärtats prioritet

Hjärtats prioritet

Ögonen går nätt och jämt att öppna, det svider när jag sväljer och huvudet har fått en extra tyngd.

Efter att igår avslutat ett 4-dagars barnläger (som jag har varit ansvarig för) och precis dragit på mig en förkylning är denna morgon lite mindre välkommen än annars.

Men en morgonpromenad och grötfrukost senare verkar det som att kroppen kan och faktiskt vill komma igång även idag.

Vi har fått många positiva reaktioner på att vi på Sport for life har startat denna blogg och det känns jätteroligt. Redan förra veckan började jag fundera på vad jag skulle skriva nästa inlägg. Det som har snurrat till denna vecka är hjärtats prioritet. Vad är det som är viktigast i ditt och mitt liv? Hur kan vi göra så att mer av vårt liv fylls av det vi faktiskt tycker är allra viktigast?

För mig är min tro, mina relationer och min hälsa väldigt viktiga. Tron är grunden för mig – det allt annat vilar på. För ALLT annat kan tas ifrån mig, en hemsk tanke, men inte mindre sann för det. Men Gud står fast, överger mig aldrig och älskar mig för den jag är. Mina relationer är också helt avgörande för mig – att dela livet helt, nära eller lite på avstånd med olika människor är en sådan källa till glädje, liv och kraft som inte går att ersätta med något annat. Och till sist hälsan – när kroppen mår bra finns det så mycket energi och kraft att plocka ut och använda till det som är både viktigt och roligt.

Vad är ditt hjärtas prioritet? Det kan vara väldigt nyttigt att tänka igenom. För ibland prioriterar vi det vi egentligen inte vill ska få ta så stor plats. Vi kan tex låta jobbet, sociala medier, tidningar och tv, intressen osv fylla våra dagar så att relationerna, hälsan eller (om man har en) tron får stå tillbaka.

Om du tycker din hälsa är viktig (vilket jag tror att de flesta tycker) men låter livet flyta på i ohälsa månad efter månad, år efter år kanske det är dags att låta hjärtats prioritet få större plats – för att du egentligen vill det! Lägg upp en plan – börja litet. Om du är inte alls rör dig kanske det handlar om att 2ggr/vecka de närmaste två veckorna prioritera 45 min rörelse istället för tv/tidning/datorn/boken eller något annat stillasittande. Promenera, spring, cykla, simma besök ett gym eller något annat.

Jag vet inte om det är ok att skriva detta på en blogg som ska uppmuntra till träning, men jag tror detta är superviktigt; för mig (och jag tror för endel andra också) där träningen tar en stor del av livet, där tävlingsmoment kanske ingår och där tydliga mål är utsatta kan träningen bli FÖR viktig. När tex träningen går före familjen i hjärtats prioritet. Jag var där och snuddade för några år sedan. När dagarna utgick från träningen, där det var svårt att dra ner, flytta eller anpassa träningen eftersom relationerna krävde det just då. När ALL min egen tid och energi går åt att bygga upp min egen hälsa så blir det (i mina ögon) ohälsosamt, för sakta men säkert bygger man upp egot och egot rimmar aldrig väl med fungerande relationer och ett liv som är utgivande för andra (vilket jag iaf önskar att mitt liv kan få vara).
Så allt detta med träning och hälsa upplever iaf jag är en svår men viktig balansgång – att använda och sköta den kropp vi ska leva med hela livet på ett bra, sunt och hälsosamt sätt för att få mer energi och kraft. Samtidigt som det inte tippar över och blir ett egocentrerat tränande och ätande där jag, mig och mitt är i centrum och mina relationer med Gud och andra människor får stå tillbaka.

Hur får man detta att gå ihop då?
För mig är det min tro och min relation med Gud som hjälper mig även i detta. 10 Guds bud kan kännas extremt oaktuella, men jag har så mycket hjälp och vägledning av dem i min vardag. Det tredje budet lyder: ”Tänk på att hålla sabbatsdagen helig”. Att en dag i veckan är vigt för mitt hjärtas prioritet. Det jag tycker är viktig; min relation med Gud och mina medmänniskor får varje vecka ta plats. Det är som att mitt liv springer iväg under veckorna – hamnar lite i otakt; i dom gnisslande relationerna, i missförstånden och i de dåliga valen som jag gör – men så får jag stanna upp en gång i veckan, göra upp med och säga förlåt till de jag behöver och låta mitt liv kalibreras igen. Saker får rätt perspektiv och jag upplever ofta att det lägger saker på rätt plats i livet, saker och ting får sunda proportioner.

Utmaning: Bestäm dig för vad som är det viktigaste sakerna i ditt liv – fundera igenom det för dig själv. Sen måste du börja prioritera och handla efter detta – det spelar ingen roll om du och jag tänker att vi trycker att det är viktigt med tex hälsan om vi aldrig prioriterar den, det är när vi handlar det händer. Ta ”kom igång”-utmaningen som finns i texten om hälsan inte har fått ta någon plats i ditt liv. Eller för er som har mer än fullt upp – ta utmaningen att en gång i veckan (en ledig dag) vara helt ledig ifrån jobb, sociala medier och allt annat som lätt fyller våra kalendrar och vår tid ifrån det som är vårt hjärtas prioritet.

Tillsammans på Vägen /Frida

(Här ovan är en bild på några som mitt hjärta vill prioritera: min familjÄ)

No Comments

Post A Comment