God Jul?

God Jul?

I världen upp och ner, har många människor Ågren över hur de ska hålla nere matintaget under julen samtidigt som människor på samma jord har Ågren över hur de ska kunna få tillräckligt med mat för dagen.

I världen upp och ner, har människor aldrig lagt så mycket på julklappar till barn som aldrig haft det bättre samtidigt som barnfattigdomen är ett faktum för miljoner efter miljoner av barn.

God jul?

Förlåt min ton, förlåt mitt plumpa sätt att kanske förstöra en gnutta av julstämningen, men jag kan inte låta bli.

Julen tar fram det bästa i oss människor: viljan att ge. Men riktar sig den viljan åt fel håll blir det så otroligt tokigt. De flesta barn i Sverige behöver inte få så mycket, de skulle behöva få känna på hur det är att ge. Ett år gav jag våra barn ett paket med gåvobevis, det gav inte så mycket effekt (vad jag uppfattade iaf), men jag tänker inte sluta för det. EN julklapp kan faktiskt gå till behövande istället för till dem – och det behöver både jag och dom lära sig. För mycket av detta handlar om att lära sig – det är som att vi har tryckt in en bugg i systemet. Att äta tills man nästan spyr och handla sig in i ekonomisk knipa eller ha så många julklappar så att barnen inte ens hinner uppfatta alla otaliga paket har blivit det normala fast det är både osunt och onormalt för kropp och själ.

Vi behöver rycka ut buggen, lära om både kropp och knopp – vilket är lättare sagt än gjort. Men vi behöver göra det för att bevara vår hälsa, både den kroppsliga men också den andliga.

För jag vill inte leva i världen upp och ner, jag vill leva i en värld där alla har det bra och värderas på samma sätt, oavsett nationalitet och hudfärg. Min bror brukar alltid säga, när min mamma frågar vad han önskar sig; ”ingen svält och fred på jorden” innan en mer rimlig önskning kommer. Jag vet att det är ”Fröken Sverige”-blåögt, jag vet att det är lätt att fnysa åt, kanske rent av skratta åt. Och jag vet att jag ensam aldrig kommer att göra någon nämnvärd skillnad, men jag vet också att för just de personer som jag kan hjälpa med mitt lilla överflöd, för dom är det värt ALLT, för dom är mitt val HELA skillnaden, för en liten stund blir världen inte lika upp och ner vänd.

Så därför tänker jag även i år slå in ett paket innehållande gåvobevis för skolgång till två barn åt Olivia och John och jag hoppas det kan göra en liten skillnad i mitt liv, i mina barns liv och i de barns liv som får möjlighet till en utbildning.

Dessutom tänker jag ge en gåva till svältande barn och föräldrar och försöka inta julmaten med både mer tacksamhet och måtta.

Låt den här julen få bli en God Jul!

Vill du också skänka en julgåva? Här köper jag mina: http://www.pmu.se/stodarbetet/gavoshop

Tillsammans på vägen! /Frida

No Comments

Post A Comment