Dags att ta på sig kläder…

Dags att ta på sig kläder…

Vi var ute i stugan förra helgen – jag gick upp i skogen och bara njöt av de färgsprakande löven och de goda bären.

Hösten är verkligen både och, det är så vackert och klart, samtidigt ligger en hel kall och mörk vinter framför. Men jag ska försöka välja att se det första och tänka som mina barn om det andra ”vadå jobbigt med vinter? Det är ju då allt roligt händer: skoter, skidor, bob och snökojor”.

Jag pratade med en vän som jobbar på en förskola igår, där innebär hösten inskolning och påklädning. Våren är så mycket lättare, sa min vän, eftersom då är alla invanda och då tar man bort plagg istället för att bylsa på.

Sant! Men jag har nyss köpt ett Gnejs regnställ (nej, det var ingen produktplacering) och inser att hela skillnaden med känslan av att klä på sig handlar ju om vilka kläder du tar på dig.

De flesta situationer kan kännas hemska om man har fel kläder! Ett linne på vintern, en polokrage i ett kvalmigt rum, yllehandskar i slask eller kramsnö, en keps i kall snålblåst, eller en BH när man ska sova.

Vad vi väljer att ta på oss för kläder är avgörande, dels för vad vi praktiskt kan göra men också vad vi mentalt vill/vågar göra. Med obekväma, eller ”fel” kläder kryper vi ofta tillbaka och vill gömma oss i mängden. Med funktionella kläder kan vi fungera bättre – bära möbler med handskar, vara ute i solen med keps, gå långt i gympaskor osv.

Ibland tänker jag att det är så här med livet. Vilka ”kläder” vi klär på oss kommer att påverka oss så mycket. Endel tar på sig offerkoftan och bär den titt som tätt vilket kommer att sprida en rätt så unken doft i omgivningen. Endel har så perfekta kläder, pressveck och stärkta kragar, att de runt omkring känner sig sjaskiga och den perfekte måste hela tiden jobba på sin image. Endel vill få bekräftelse genom att ta av sig kläderna vilket ofta i efterhand leder till tomhet och en känsla av skam. Endel vågar inte byta kläder, fast de har vuxit ur dem och skulle behöva utmana sig genom att ta på sig lite större kläder.

Det här med kläder är svårt, man vill ju vara bekväm i sina kläder. Man vill också att de ska vara funktionella så att möjligheten att leva ett fritt, livsbejakande liv finns. Att de ska skydda mot väta, vind och kyla. Finns det såna kläder i livet? Ja, jag tror verkligen det,

I Kolosserbrevet 3:12-14 står det så här: ”Klä er därför som Guds utvalda, heliga och älskade, i innerlig barmhärtighet, godhet, ödmjukhet, mildhet och tålamod. Ha överseende med varandra och förlåt varandra, om ni har något att anklaga någon för. Så som Herren har förlåtit er ska ni förlåta varandra. Och över allt detta ska ni klä er i kärleken, bandet som förenar till fullkomlig enhet.”

‭De här kläderna vill jag ha!!! Men jag har insett att det är så lätt att klä på sig andra kläder när livet drabbar en. Jag har också insett att jag aldrig kommer att lyckas själv (det vet dom som känner mig) men genom att varje morgon ta emot Jesu kärlek och förlåtelse så är det som att byta om, att få på sig fräscha kläder som jag får nåden att bära.

För dom här kläderna får mig att njuta av livet, gör mig tacksam och ger mitt liv rätt prioriteringar. Dessutom fyller dom mig med frimodighet och en tro att allt är möjligt för den som tror.

Vilka kläder har du? Är det dom du vill ha?

Jesu kläder är faktiskt på REA just nu…eller förresten…dom är gratis för den som vill.

Nu ska jag kolla på vägen, är påväg till Vuoggatjålme och vi har redan passerat 3 älgar, vilket min man påpekar för barnen är därför att de är extra aktiva nu då det är brunst-tider, då är det bäst att se upp!

Tillsammans på vägen! /Frida

No Comments

Post A Comment