Ande Kropp Själ

Ande Kropp Själ

”Av jord är du kommen” sägs det på begravningen, vilket syftar tillbaka på skapelseberättelsen om hur Gud skapade den första människan. Att Gud formade människan av jord från marken. Mycket osannolik berättelseÄ men det är så ofantligt mycket mer osannolikt att våra kroppar är sprungna ur ett kaos, att alla dessa extremt exakta parametrar av månens avstånd till jorden, syrehalten i lyften, mängd vatten på jorden, jordens dragningskraft osv bara är slump. Nä, att det finns en intellektuell designer bakom vår snillrika kropp är jag helt övertygad om, och förenklat tänker jag att det är som i skapelseberättelsen Ä av jord är vi komna.

Men inte nog med det, där fortsätter Bibeln med att säga att Gud blåste liv in i människan. Det är ju väldigt fascinerande Ä för det är ju något speciellt med livet, det är så…levande.
När barnen ligger och sover på morgonen, den tunga andningen, bröstkorgens rytmiska rörelse upp och ner är så fylld med en känsla av frid. Men sen, i ett slag, slås de busiga, förväntansfulla men lite trötta ögonen upp och livet tar plats i huset Ä det fullkomligt fyller huset så till den vida grad att man titt som tätt får skicka ut detta liv utomhus för att leka av sig. (ja ni ser ju på bilden…)

Att Gud skapade oss som levande, kännande varelser i en kropp av kött och blod pekar för mig på att vi är en enhet Ä så mycket mer än vad vi tänker oss. Några av oss har varit med om att må dåligt inuti, en depression, oro av något slag, blivit utsatta för psykisk mobbning/misshandel, hög stress eller andra saker som inte alls har med vår kropp att göra utan vårt inre. Men likväl är kroppen fullt involverad, man går upp eller ner i vikt, får ont i magen, ont i huvudet, glömmer saker, är trött, har sämre hållning osv. För det som händer med vår själ påverkar i högsta grad vår kropp.

Det jag ser mer och mer i vårt samhälle är en ökad separation mellan kropp och själ åt det motsatta hållet. Att vi kan göra vad som helst med våra kroppar utan att det påverkar vårt inre.

– Mixtra med olika dieter Ä det går ju alltid att byta igen,
– Ha sex när var och hur som helst Ä det är ju ändå bara sex,
– Trycka i oss olika pulver, energidrycker och liknande dag efter dag Ä allt för att orka och optimera denna dag,
– Alkohol och droger Ä vadå, baksmällor varje helg ingår i livet.
– Träna oavsett vad kroppen säger Ä den ska tuktas och formas till vilket pris som helst.

Det står i bibeln att det vi gör mot vår kropp har svårare att lämna oss Ä vår kropp har ett eget minne. Tänk bara hur mycket som kan sättas igång i kroppen av att komma in i ett kök där det luktar kanelbullar Ä eller om vi ska gå förbi huset där hunden hoppade på mig som liten, vi kanske inte ens registrerar allt, men kroppen minns och det vattnas i munnen av bullarna och det bildas en klump i magen vid huset.

Jag tänker att vi inte alls behöver pröva allt Ä det är mycket jag inte vill ha som ett minne i min kropp! Värna om din kropp, för den påverkar ditt inre mående.

Men hallå Anden dåÄ? I överskriften stod det Ande Kropp Själ, vart försvann anden? Anden är den tredje parten i denna Kinderäggs-princip som kallas människa.

Jag tror att vi också kan bli fylld av ande.

Jag brukar beskriva det som att Gud skapade människan med ett utrymme som bara Han kan fylla. Anden är precis som de sovande barnen, vilande, avvaktande, väntande Ä för till skillnad från kroppen och själen som blev oss given när vi formades i vår mammas mage så är Anden något som får liv i oss när vi själva bjuder in Gud i våra liv.

Vad gör Anden då?
Min erfarenhet är att den balanserar upp de andra två delarna. Kroppen och själen skulle i mitt fall inte klara sig själva Ä det tippar än hit och än dit, men med Anden så upplever jag att saker och ting får rätt proportion, sin rätta plats och det blir balans. Lilla jag får ha en relation med Gud själv, och rummet som ekade tomt inom mig är fyllt med hans nåd och kärlek.

Är du nyfiken på att få veta mer? Maila mig på frida@sportforlife.se så tar vi en fika, bor du långt bort så kan vi maila och sen ta en fika när jag är i närheten 😉

Men det bästa sättet att få veta mer är faktiskt att börja prata med Gud själv…en bön i all enkelhet!

Ande Kropp Själ – en människa.

Tillsammans på vägen! /Frida

No Comments

Post A Comment