14 dagar på ett annorlunda sätt

14 dagar på ett annorlunda sätt

För ett tag sedan var det en insändare i tidningen Dagen som handlade om fastan, att ta en månad då man äter annorlunda, för kroppen och miljönÄ och att växtriket är betydligt miljövänligare mat är inget nytt, men för mig som älskar kött och fisk har detta aldrig varit på tapeten. Som jag tidigare har nämnt i mina inlägg kan man fasta från många saker, jag har tidigare år fastat ifrån annat än mat men utmanades alltså just detta år att fokusera på min vanor (ovanor?) kring maten.

Jaha, vart börjar man? Googlade runt lite och insåg att detox, veggo och rawfood har mycket att komma med kring recept och varor. Tänkte ”ska det va så ska det va” så jag bestämde mig för en 14 dagars detox, att rensa rören, bara äta saker från växtriket (alltså bort med kött, fisk, smör, kvarg, mjölk, gluten mmmmmmmmmm) tänkte i mitt stilla sinneÄ”vad KAN jag äta”.

Att fara och handla var en upplevelse bara det Ä jag har köpte många saker som jag inte ens har vetat att de funnits fram till nu! Frukt, grönt, nötter och bär, soyamjölk och bönpasta Ä allt med namn så att man tror att man vrickat tungan när man ska säga vad de heter: Hirs, QuinoaÄ

Alltså visste ni att det finns groddar, selleriskälkar och delikatessrödbetor i salladshyllorna Ä okej, det kanske bara är jag som snöar in mig på några frukter, isbergssallad, tomat, gurka, mackor, smör, ost, skinka och X antal mejeriprodukter när jag handlar, så därför var detta lite av en ny värld för mig. Personalen fick verkligen visa vad de gick för, både på golvet och i kassan, jag fick till och med en kommentar om hur mycket nyttigt jag köpt av kassören (ja, det var första gången de häntÄ).

Så när dag 1 började var jag tokladdad Ä problemet var bara att man skulle börja dagen med en gräsdryck full med alla de vitaminer och mineraler som är bra för kroppen. Vi snackar PROBLEM, för denna dryck luktade och smakade vedervärdigt Ä som att dricka finklippt gräs, nu kanske du sitter och småskrattar och tycker att jag är den mest patetiska och lättlurade i hela världen, å visst du har säkert rätt ”men ska det va så ska det va”. Så jag tvingade i mig den med näsan hårt hållen så att ingen lukt och smak fick tränga sig in i sinnet vilket inte riktigt lyckades och en härlig kräkreflex gjorde sig gällande, men tillslut så var den nere.

Dag 1 Ä checkÄ

Dag 2 Ä nytt problem! Jag skulle ju ha mina fredags pass Ä lite energi = dåligt pass.

Det var spännande på ett läskigt sätt att starta ett intervallpass som instruktör och inte öht veta hur kroppen skulle reagera på ansträngningen Ä men till min stora förvåning har jag sällan varit så pigg och alert i benen. Efter det tredje och sista passet insåg jag att det bränslet som jag hade gett kroppen var raketbränsle (ja, kikärtorna gav pruttgas också) som gjorde att min kropp orkade, drev och ville mer hela tiden.

Ser fram emot att se hur resterande tid upplevs, men ett är säkert Ä jag kommer inte att fortsätta äta på samma sätt som tidigare, har fått ny inspiration från växtriket på bara några dagar.

Blandade tankar dessa första dagar:
Vad mycket man kan äta innan man blir mätt!
BIlpåsen såg god ut vid kassa på affärenÄ
Tänk att vissa lever på detta sätt jämtÄ
Ratatouille är väldigt mumsigt!
14 dagar är väldigt lääänge.

Tillsammans på vägen!

/Frida

No Comments

Post A Comment